Rayday

Rayday

Lördag 00:34
Konserthallen

Publiken på Majdagarna kan förvänta sig ett taggat band som levererar skön energi och god underhållning när Rayday ställer sig på scen i Konserthallen. Bandet bildades 2010 i Stockholm och var från början en duo bestående av Åke Hammarskjöld, från Tuna, och Per Backstad, ursprungligen från Hultsfred. Namnet Rayday är en egenkonstruktion av orden day och ray, och skulle även skulle kunna tolkas som en strålande dag. Det är också den känsla som bandet vill förmedla till publiken när man ser dem live.

Från början jobbade Rayday enbart med eget material och släppte 2001 albumet ”Time for a Rayday”. Detta ledde bland annat till spelning på Hultsfred 2001 samt att låten ”This Is Not An Ordinary Popsong” från albumet blev en smärre hit på en liten obskyr radiokanal i Sydney, Australien.

2002 spelade Rayday på stora scenen på MC-dagarna på Gränsö och då hade basisten Christian ”Chrizze” Andersson anslutit.

Sedan ett tiotal år tillbaka är bandets sättning:

Åke Hammarskjöld – gitarr, keyboard och sång. (Tuna)

Per Backstad – sång, gitarrer, piano och munspel. (Vimmerby)

Christian Andersson – bas och sång. (Tuna)

Henrik Åberg – trummor (och backtracks). (Rimforsa)

Under åren har Rayday delat scen med olika akter såsom Takida, Pugh Rogefeldt och Joe Labero. Bandet har i samarbete med olika lokala profiler även gjort framgångsrika julshower på Pumpen i Södra Vi, Metropol i Hultsfred samt nu senast i december med fyra utsålda kvällar på Tuna Bygdegård. En av de många regionala talangerna som Rayday har samarbetat en del med de senaste åren är Majdagsaktuella Elin Namnieks.

Rayday år 2018 är ett utpräglat coverband som spelar väldigt blandad musik. Spelningarna är sällan under tre timmar och de gör cirka 15-20 gig per år. Under 2016 gjorde Rayday ett även litet hopp tillbaka till originalmaterial och släppte två låtar:

”Tuna Vinner Igen” tillsammans med IFK Tuna och ”Stay”. Den sistnämnda låten är en något bitterljuv historia om vuxen kärlek på gott och ont.

| Spotify |